Olle Klinga har gått bort. En underbar person som berikat mitt liv. Jag hade förmånen att sitta hemma i Olles kök och pratade med honom om livet, skogen, gamla Heby och fotboll förstås. Olle hade så mycket att berätta och delge. Sista samtalet hade vi, 4 dagar innan han gick bort. När jag ringde låg Olle på sjukhuset. T.o.m. då när han låg där med smärtor, kunde Olle skämta och skratta. Även om han sa – Ja du Anders, det här är nog sista gången vi pratar du och jag. Naturligtvis tog jag inte in det. Nu känner jag tacksamhet över att jag fick träffa Olle och att jag hann skriva ner delar av alla hans berättelser. Vad de flesta Hebybor idag inte minns eller ens vet, är att Olle Klinga, bland mycket annat, är en av de bästa fotbollsspelare som spelat i Heby. Kanske den bästa. När jag skrev Heby AIF:s fotbollshistoria fick naturligtvis Olle ett eget kapitel och här kan ni läsa det.
Olle Klinga
Är det Hebys bästa fotbollsspelare genom tiderna jag nyss pratat med? Jag har sett honom som åskådare på de flesta hemmamatcher på Tegelvallen genom åren. Däremot har jag aldrig sett Olle Klinga spela fotboll men hans meriter talar för sig själva. 1954 fick han pris som Upplands bästa försvarsspelare. En utmärkelse han är ensam om i Heby AIF:s historia.
Ett vanligt citat ur Sala Allehanda från den här tiden var
” de flesta anfallen strandade på i främsta hand Olle Klingas utmärkta centerhalvspel”
eller……
Bästa lagdel i Hebylaget var försvaret med cb. Olle Klinga som primus. Han bröt och matade i ett och var planens bästa spelare.
match efter match
Heby hade svårt att komma igång i början och särskilt låste det sig i försvaret där dock Olle Klinga var i sin gamla form.
Jag blev nyfiken på att veta mer om Olle när jag träffade honom i december 2009. Jag, Rune och Leif Nilsson hade bjudit in honom tillsammans med några andra HAIF-profiler för ett samtal kring Heby AIF och dess historia. Helt osentimentalt och med en stor portion humor berättade han väldigt ödmjukt om sin karriär. Tyckte inte han gjort någonting märkvärdigt på fotbollsplanen trots att han spelade 15 matcher som centerhalv i Upplandslaget på 50-talet. Han blev t.o.m. uttagen till Upplandslaget trots att han slutat spela fotboll. Jag ville veta mer om hans karriär och besökte honom en höstdag i hemmet på Röcklingeåsen. Vid kaffebordet fortsatte han att underhålla mig under ett par mycket trivsamma timmar. När jag nu äntligen har pratat med honom har jag också fattat stor sympati för mannen. En mer ödmjuk fotbollsstjärna får man leta efter. För att få lite kött på benen innan jag besökte Olle frågade jag tre Hebykändisar om de kunde säga något om Olle som fotbollsspelare. Lars ”Lillis” Olsson Heby AIF:s dåvarande ordförande, 2009, spelade några matcher ihop med Olle. Det första ”Lillis” kom att tänka på var Olles tillslag på bollen och sedan hans placeringsförmåga.
– Han använde båda fötterna. Olle styrde ytterbackarna med sitt prat och sedan tog han själv hand om mitten. Han var en riktigt bra fotbollsspelare.
Jan ”Julle” Gustavsson, f.d. pojklagsspelare i Heby, berättade att han under sin tid i Heby AIF:s pojklag fick åka till Uppsala med Elve Bergström och titta på Olle Klinga i Upplandslaget. I halvtidsvilan fick de gå in i omklädningsrummet och heja på Olle. – Då var man stolt som Hebykille, minns ”Julle”. ”Julle” nämner också Olles fina tillslag på bollen. - Han hade ett sjuj-vla skott, intygar ”Julle”.
Nisse Pettersson säger om Olle -Han var väldigt bra, hård, placeringssäker, bollsäker och väldigt svårpasserad. Han var en väldigt duktig centerhalv.
Jag bad Olle själv berätta om hur karriären började.
– Vi höll till på Brinken här uppe på Åsen och spelade boll när vi var små. Många av oss blev sen med i A-laget. Det var min bror, Lasse och jag, Ingvar och Göte Larsson, Andersson och Arne Eriksson. Vi var nästan en tredjedel av Hebys A-lag ett tag. När sen vi unga grabbar började vara nere på Tegelvallen, fick vi absolut inte vara i närheten av A-lagsspelarna, varken på träningen eller på matcherna. Men nyfikna var vi och vi ville lära oss mer. Vi stod bakom omklädningsrummet och tjuvlyssna när de la upp taktiken. Jag minns hur innern Sven Nehlin sa till yttern Åke Kling.
– När jag får bollen ska du sticka. Om du springer offside är det mitt fel. Då har jag spelat bollen för sent.
Jag började spela med Heby AIF i juniorlaget. Nisse Nilsson var ledare för oss, fortsätter Olle. Nisse var inte gammal men han hade skadat sitt knä och kunde inte fortsätta, sin egen fotbollskarriär. Vi unga grabbar fick spela på sidan när A-laget tränade. Men ingen av A-killarna visade oss något om hur vi skulle spela eller bära oss åt. I efterhand tycker jag är konstigt att de inte ville lära ut något till oss yngre. Vi hade ju blivit mycket bättre om de delat med sig av sin kunskap. Jag minns att jag och Göte Larsson ofta åkte ner på A-lagsträningen. Vi var i 16-17 årsåldern men vi fick inte var med och träna utan vi fick hålla till där på sidan och sparka. När det blev dags för tvåmålsspel fick vi ibland hoppa in och spela med de stora killarna. En gång minns jag att Göte Larsson lurade Ingvar ”Kolon” Eklund, den gamla storbacken, så det stod härliga till.
– Äh, j-vla ungar, väste ”Kolon”. Vem f-n har släpat hit dom.
Jag kom med i A-laget säsongen1947-48 och fick i början spela vänsterhalv eftersom jag var vänsterfotad. När jag kom med i laget hade vi Oskar Stenvi på topp. Han var en riktig målskytt, snabb och med ett bra skott. Men framför allt hade vi Herman Åkerlind i laget. Han kunde dribbla, skjuta och lägga riktiga framspelningar. Han spelade fram Oskar till många av de mål som han gjorde. Herman var dessutom förmodligen den mest taktiska vi haft i Heby, i alla fall var han det under min tid. I målet stod ”Järnis”. Han var född till målvakt. Att springa på honom var som att springa på en grov trädstam. Han var hård i kroppen nå´ alldeles otroligt och makalöst stark. Han jobbade på timmerbacken på Rosenlunds. ”Järnis” tog grovändan på virket. Vissa orkade inte ens med lilländan, skrattar Olle. Ändå var han smidig. Han var verkligen född till målvakt. Själv flyttades jag rätt snart ner till centerhalven och något senare blev jag lagkapten. Heby spelade i Centralserien när jag kom med i laget. Det var en väldigt tuff serie med bl.a. Köping, Hallstahammar, Enköping SK och Västerås SK. Vi tyckte själva att vi var rätt bra också. Jag minns att vi skulle åka till Västerås och möte Franke i en träningsmatch. De äldre spelarna tyckte det var helt tokigt. Oskar Stenvi sa
– Va, f-n ska vi åka till Västerås och möta Franke, va´ är det för lag. Ska vi åka ända dit ska vi väl åtminstone möta VSK.
Ett av mina första minnen från A-laget var när vi skulle spela mot VSK. Dom hade en duktig kille som hette Karlström, han hade spelat i allsvenskan tidigare och den där skulle jag spela mot. Jag var faktiskt lite nervös för det där.
– Äh, det är ingenting det där sa Herman Åkerlind. Han är bara en sån där humörspelare. Smäll på,n du.
Matchen började och det stod inte på förrän den där killen lurade mig. Jag fällde honom och han blev arg nästan på en gång. Tredje gången jag fällde honom trodde jag han skulle hoppa på mig. Domaren kom emot oss med långa steg men innan domaren kom fram till oss kom Herman Åkerlind springande. Han spände ögonen i mig o sa
-Va, f-n gör du, vi har ju kommit överens om att spela schyst.
Domaren kom helt av sig. Jag fick ingen varning.
Sista matchen den säsongen var mot Arboga borta. Båda lagen skulle klara sig kvar vid oavgjort. Det gick rykten om att matchen skulle göras upp men det var bara snack, säger Olle.
– Hur i all sin dar tror någon att ”Järnis” skulle släppa in en boll frivilligt.
På ditvägen peppade Sigge Löfstrand, vår ledare, oss i bussen.
– Vinner ni idag så bjuder jag på middag på hotellet i Köping.
Och det fick han göra. Det är kanske det roligaste minnet jag har från fotbollen. Samma dag var IF Norden i Köping och spelade i serien under oss. De fick stryk och åkte ur sin serie. Lite skadeglädje infann sig nog. Norden var trots allt vår största lokalkonkurrent.
Jodå, bästa lagdel var halvbackskedjan med bröderna Klinga. Målskytt Olle Klinga.
Vi hade ingen tränare utan det skötte vi spelare själva om. Vi tränade mycket men inte så organiserat. Träningen bestod mest i av att spela två mål. Olle skrattar gott åt hur det gick till när Vesta ville värva honom.
– Då får du ju börja träna, sa dom. Du blir ju mycket bättre om du kommer under rationell träning. Ni har ju ingen träning i Heby.
På vintern jobbade jag och Lasse, brorsan, i skogen så vi var aldrig med på några träningar tidigt under året men sen tränade vi väl ett par gånger i veckan. Före matcherna var det inte som idag. Inte några långa samlingar eller någon vidare uppvärmning. Efter matcherna blev det naturligtvis en del galej. Framförallt kunde vi aldrig åka raka vägen genom Uppsala på hemvägen. Det skulle alltid stannas till på någon lokal i stan. Vi hade mycket kul runt fotbollen.
På den här tiden hade Heby AIF en Uttagningskommitté (UK) som tog ut laget. UK bestod av Folke Larsson, ”Kolon” Eklund och Nisse Nilsson. På tegelbruken var det livliga diskussioner under veckan om hur laget spelat helgen innan. Och naturligtvis hur de skulle spela för att vinna kommande helg. Intresset var väldigt stort och framförallt om det gick bra. Tyvärr var det inte så svår konkurrens om platserna i laget.
– Om någon var borta var det genast problem med laget, om två var borta var det katastrof. Delvis berodde det nog på att de yngre inte riktigt fick chansen heller, funderar Olle.
- ”Kolon” tycker jag var en jättebra ledare. Han var inte så märkvärdig som spelare. Han var så enbent att han inte kunde skjuta bollen med vänsterfoten mer än tio meter, tillslaget med högern var däremot bra. Men som ledare var han jättebra. Han var kul och hade svar på det mesta. Jag minns när vi var iväg och spelade en match någonstans ute i Uppland. Planen var bedrövlig när vi kom fram. Några spelare gnällde och undrade om vi verkligen skulle behöva spela på en sån där skitplan
– Spela er upp i serierna för f-n så slipper ni det här, svarade ”Kolon”.
”Kolon” och Sigge Löfstrand var alltid extra intresserade av hur det gick för mig i Upplandslaget. Dom gick ute på Heby och väntade på att jag skulle komma hem efter matcherna. Sigge satt med i Upplands FF och gjorde spelprogrammet för alla serier i hela Uppland. Han var en riktig matematiker. När han tänkte då var han i en helt annan värld. Om man mötte honom på cykeln vid sådana tillfällen hälsade han inte. Då var han inne, i sin egen värld.
Det var på 50-talet Olle spelade i Upplandslaget.
Från Heby AIF:s årsberättelse 1953 står att läsa Vidare kan nämnas att Olle Klinga, icke utan framgång representerat föreningen i Upplands landskapslags samtliga matcher.
Olle – Om man gjorde 10 matcher så fick man spelarmärket som innebar att man blev Stor grabb. D.v.s. förutom äran och spelarmärket fick man gå in gratis på alla fotbollsmatcher i Uppland. När jag hade spelat nio matcher i Upplandslaget, ändrade dom reglerna
– Olle, du måste få ihop 25 poäng, sa ledaren. Man skulle få 3 p för vunnen match 2p. för oavgjord och 1 p vid förlust.
– Jag ville ha de där märket så jag fortsatte ett tag till. Det blev väl en 14 – 15 matcher.
Självklart var det trevliga sammankomster. Det var bra killar. Jag minns att vi var till Gotland ett par gånger. Ena gången åkte vi båt och det tog åtta timmar. Nästa gång kostade de på flyg. De tog femtio minuter. Det var första gången i mitt liv som jag flög så det var en upplevelse. Jag var med och spelade på invigningen av Arosvallen i Västerås. Vi mötte Västmanlands landskapslag. Dom hade ett bra lag. VSK hade gått upp i allsvenskan och hela kedjan bestod av spelare från det laget. Det är den finaste fotbollsplan jag sprungit på. I matchen som ”Julle” och de övriga i Hebys pojklag var och tittade på spelade Uppland mot Stockholms distriktslag. I tidningen berättades det att Olle tog ner Djurgårdscentern och landslagsmannen ”Jompa” Eriksson totalt. Alla var överens om att Olle gjort en stormatch. Olle själv säger om samma match.
– Tja, jag tror inte dom där spelarna gick in för de där matcherna så hårt. Det där tog dom mest på skoj.
En typisk kommentar från Olle. Det han gjorde var inte så märkvärdigt. Han tyckte Elve var duktigare som tog med sig ungarna till matchen i Uppsala. Den bäste spelare Olle mött var också i en landskampmatch, mot Södermanland. Han hette Kurt Spångberg och spelade i IFK Eskilstuna. Han var riktigt bra, tyckte Olle.
Andra klubbar var intresserade av Olle fotbollskonster. Bl.a. hörde Vesta, som var bra på den tiden, av sig. – Men dom var ju inte bättre än vad vi var, menar Olle. Hur som helst ville Vesta och även Sirius att jag skulle komma och spela för dom. Vesta hade redan tagit Nisse Ekholm, Bengt Olsson och Olle Karlsson från Heby. De hade ordnat jobb på brandkåren i Uppsala åt mig. Men trots att jag var 20 år vågade jag inte bestämma det själv så jag åkte hem till farsan och frågade honom vad han tyckte.
– Äh, f-n du ska åtminstone göra militärtjänsten först, svarade han. Flytta ända till Uppsala!
Senare på året slog vi Sirius i serien. Det var samma dag som ”Ärtan” förlovade sig. Jag vet inte om det var därför han förlovade sig, skrattar Olle. ”Bengt ”Ärtan” Andersson var en av lagkamraterna till Olle. Heby hade en fruktad halvbackslinje på Olle tid. Olle spelade centerhalv och hade brodern Lasse Klinga och Anders Kling på sidorna. Gjorde Heby två mål var det nästan säkert att segern var i hamn.
– Men när man ser i backspegeln spelade vi alldeles för defensivt, menar Olle. Vi hade ju ingen tränare utan det var vi själva, spelarna, som la upp taktiken. Det är klart, vi hade ju inte så vassa anfallsspelare så det blev väl så att vi spelade defensivt. Men man skall inte glömma Arne Söderberg framåt. Han var riktigt duktig och gjorde en hel del mål. Men han drog sig tillbaka och blev mer defensiv med åren. Han och Herman Åkerlind var lite lika på det sättet. De hade ett bra skott men de utnyttjade de mindre och mindre ju äldre de blev. Och visst lämnade Oskar Stenvi ett stort tomrum efter sig som målskytt när han slutade.
Den här gången var det kritiskt framför Hebyburen. Keepern fick i sista stund fatt på lädret. Harbo-centern Englund var lite för kort i rocken för att nå inlägget med huvudet. Centerback Olle Klinga t.h. skyndar till målvaktens hjälp.
– Det var även fotboll mellan matcher och träningar med Heby AIF. Jag jobbade på Funkis och det var korpmatcher mellan tegelbruken i Heby, hårda matcher. Jag minns när Funkis skulle möta Rosenlunds och Rosenlunds hade ett kanonlag. Vi på Funkis var ju inte så många. Rosenlund pressade hela tiden men alldeles på slutet kom en långboll till Einar Ramsell i vårt anfall och han gjorde 1-0. Det blev slutresultatet. ”Kubbis” som jobbade på Funkis, skrev i Sala Posten
– Funkis hade bättre udd på anfallen, skrattar Olle.
– Jag slutade spela 1956, 27 år gammal. Jag hoppade med någon match 1957 men det var över då. Orsaken till att jag slutade var att jag gifte mig, vi fick barn och började rusta kåken. Sen var det en grej till och det var att vi inte var försäkrade. Tänk om det hände något.
Det är mycket man lovade när man var yngre, säger Olle över tretåren, men en sak har jag hållit. Det var när det kom in gamla spelare till oss och sa
– Ni skulle ha varit med då på den tiden, ni skulle ha varit med i Östsvenskan.
Då bestämde jag mig för, att det får bli hur det vill, men så där skall jag inte säga. Och det har jag i alla fall hållit. Det går inte att jämföra fotbollen från då och nu, menar Olle. Det klart att spelarna blir bättre. Förutsättningarna är helt annorlunda idag med konstgräs och andra träningsmöjligheter. Det är bara att hänga med i utvecklingen.
Försvaret var bra med ch. Olle Klinga som primus.
När jag försöker få honom att säga någonting om sina styrkor på fotbollsplanen glider han undan med svaret.
– Ja, jo någonting hade jag väl men du vet och så berättar han om något helt annat från sitt fotbollsliv. Eller när jag imponeras av att han spelade i Upplandslaget under alla dessa år Då svarar Olle
– Ja, men jag tror det var ”Kolon” som låg bakom det där. Jag tror han pratade in mig i laget. ”Kolon” var förresten en kul prick. Jag ska berätta om när han…….
Ja, men, försöker jag, du fick ju pris som Upplands bästa försvarsspelare 1954.
– Ja, men det var inte så märkvärdigt. Jag tror bara att de valde bland oss som spelade i Upplandslaget. Det fanns många andra bra spelare också men hörudu jag ska berätta en annan episod. Så berättar han om när hans barndomskompis Kurt Kling blev Upplandsbäst i skytte. Det tyckte Olle var festligt. F.ö. var de samma år som de båda kompisarna blev bäst i Uppland i sina respektive sporter.
Ja, men… försöker jag
– Du vet, svarar Olle, när man kom med så där och mötte de där spelarna så tappade man respekten. Det blir så. Men du ska veta att i det där laget stod Erik ”Jerka” Lövgren i målet Han som sen tränade Heby på 70-talet. Han var duktig. Jag ger upp. Jag tror inte jag får Olle att säga att hans framgångar berodde på att han var en sjusärdeles duktig fotbollsspelare.
Naturligtvis har Olle rätt i att det inte går att jämföra olika epoker. Men jag tror att vi är många fotbollsintresserade i Heby som tycker att det hade varit kul att se Olle Klinga, i sin glans dagar, spelat även i dagens Heby AIF. Och förmodligen skulle referaten från matcherna se ut som vanligt på Olles tid.
Bäst på plan var Olle Klinga
Och naturligtvis kunde Olle berätta om hur Heby AIF:s signaturmelodi ”Hemåt de bär” kom till Heby.
Heby skulle spela mot Södertälje. Laget åkte tåg dit och kom ihop med frälsningsarmén. Och det föll sig så precis att de kom i samma kupé´ både på dit och hemvägen. På ditvägen hände det väl inget men på hemvägen då kom ju sångrösterna fram i Oskar Stenvi och Arne Söderberg. Oskar och Bror Stenvi hade fina sångröster. De båda grupperna sjöng sig mot Heby. Frälsningsarmén sjöng då den här sången bara för att toka bort fotbollsspelarna liksom och då snappade spelarna upp den och gjorde ”Hemåt de´bär” till sin egen sång. Det är alltså egentligen en frälsningsbit det där. Jag var inte med men jag vet att det gick till på det där viset.
Sången har sedan dess sjungits av alla fotbollsspelare i Heby. Än idag har det inte inträffat på någon fotbollsfest att församlingen glömt att sjunga ”Hemåt de´bär”. Sången har blivit synonymt med Heby AIF fotboll.
Berättat för och nedtecknat av Anders Eklund i november 2010